Sunday, June 14, 2009

kesian

Tgh hari semalam aku hadiri jemputan kahwin di rumah kenalan, seorang guru yg baru bersara. Anak keduanya (perempuan) yg berkahwin, anak sulungnya lelaki belum berkahwin lagi. Majlisnya meriah dan ramai jemputan namun jelas kelihatan rasa kecewa dan geram pd wajah bapa pengantin kerana lauk ayamnya tidak dpt disediakan lagi. Sepatutnya apa yg dihidangkan selain drp dalca dan kurma daging ialah ayam percik tetapi apa yg berlaku kayu arang utk memanggang ayam pun belum dinyalakan lagi sedangkan jam sudah melepasi jam 1 petang. Hanya kelihatan ayam yg sudah dicucuh! Kesian jugak kan.....


14 comments :

ZURAIDA said...

sure cikgu Yusof pun terlepas peluang nak makan ayam percik tu kan?

Trend kenduri kahwin skrg...daha tak ader ayam masak merah...digantikan dengan ayam percik. Tapi saya prefer ayam masak merah lagi....ayam percik kalau setakat nak meratah sodapp la.

zaijb said...

kesian tuan umah tue, tp kesian lagi yg dtg tak dapatlahhh nak rasa huhuhu... kempunan ler yea..

Teja said...

sape la agaknye tukang masak tu ye... len kali kena pilih jugak yg betul2 sanggup buat bende2 tu.

pendekkan kata... ckgu tkde rezeki ayam percik hari tu... hehe

cikguyusof said...

zu,
haah, miss nak makan ayam percik tu! Tp saya lbh suka makan daging la...


zai,
nasib baik bukan mengidam... nak tunggu ayam percik kat rumah zai la...

teja,
tukang masak tu ntah mamat jual ayam percik kat mana ntah, bengang jer tuan rumah tu.... dan mmg takde rezeki saya, kalau nak makan kena kat pasar malam la kan?

mpmn said...

kalau aku, aku minta sekor ke dua ekor utk dibawa balik n buat ayam percik sendri dri kempunan n telan air yg x berkesudahan.

cikguyusof said...

eleh mpmn, tak kempunan dan tak heran pun setakat ayam daging tu... kalau ayam kampung ke mungkin meleleh air liur aku 7 hari 7 mlm....hehehe

teropong said...

kau percik sendiri la lain kali. bukannya susah.

Kembara Kelana said...

dah tempah sop..? tak ada no tipon aku berikan...

cikguyusof said...

nak tempah apa pulak sof, aritu kau balik muoR aku terlupa nak belikan kau kopi, sori yer sof, lain kali la... aku pun dah tak minat la dgn kopi 434 tu, nak cuba kopi radix pulak....

Kembara Kelana said...

tempah tanah kubur kat bakri batu 6, kebumikan blog kau tu...sebab tak ada entri baru...jemu aku nengok nya...bukan nak tempah kopi..

cikguyusof said...

sof, ptg2 cengini org mkn pisang goreng cicah kicap pedas ke makan bubur kacang campur durian ke TAPI kau ni mmg cari pasal nak makan penampoR agaknye....

ha..ha..ha

Kembara Kelana said...

aku cakap betul...kalau kat bakri penuh kau ke parit keroma laut, sampai jalan junid kau nampak kubur, kau tak payah mintak izin, kau tanam dgn laptop kau sekali ..sebab tanah tu tanah tuk aku wakap kan..
sop aku rindu nak balik muo sop..aku tak puas hari tu, aku akan balik lagi nanti...

Teja said...

tumpang lalu baca komen... romantik tok 2 abang2 ni brcengkerama pasal masa depan... hehe

Faris said...

Cop,
Blog kau ni ibarat Pusara di Lebuhraya iaitu nyanyian kumpulan rock dulu2.... he he he... Mana entri baru???? Blog lain tu asyik ada entri baru aje...