Bahan2
1. Tepung Gandum
2. Ibu Yis basah - yg kering mak ckp tak boleh. wwalaupun
korang beli ibu Yis kering, then siram kasi basah, still tak boleh
3. Air pipe yg dimasak , dan diiktiraf sbg air mutlak -
dari segi hukum, air mutlak bermaksud suci lagi menyucikan :)
4. Gula
5. Bahan2 utk sambal kacang (lada kering, kacang tanah
and gula )
Alatan
1. Mangkuk utk uli tepung
2. Kuali + mnyak masak.
Gaul rata ke semua tepung, yis dan gula. Kemudian, tuangkan air dan dgn menggunakan tangan aje, kacau semua bahan td dengan air tu. Tak payah uli lama-lama sampai 3 hari 4 mlm plak ..s
Biar skjap, dalam 30 min (leh tutup janji jgn lalat,
lipas, tikus, rama-rama, dtg dah lerr…).
Adunan ni tahan hingga semalaman (kalau nk mkn srpn esok
paginye tu, mlm leh bancuh & simpan).
Alas tangan dgn tepung sket (agar tak melekat), ambil
sket adunan, dlm sebesar bola ping-pong (saiz ikut suka tp jgn tebal sgt), then leperkan guna rolling pin (board utk meleper tu pun
kene diletak tepung sket je)
Tarik nafas, hembus perlahan-dan panaskn minyak. Dgn api
sederhana kecil, masuk satu persatu dengan hati yg tenang . Bila satu side dah
menggelembung, baru balikkan (flip to the other side).
Dia garing sekejap je, tu yg api kene kecil kalau tak
dalam x masak. Then siap di hidang ...
Jgn lupa, pastikan guna mnyak kualiti untuk menggoreng,
Zero Kolestrol. Kalu tak, jadi mcm aku, kolestrol tnggi .Dah gelabah dok nak
kurangkan kolesterol...takut mati cepat...org dosa bnyak , biasa lah….
Bahan cecah, sambal Kacang .... Takkan nak wat sambal
Kacang pun nak ajar...jgn jahil sangat ok ... Jabal Kunto juga sgt sedap kalau
di cecah kuah kari or asam pedas....
Sumber: http://mjalizan.blogspot.my/2011/03/jabbal-kunto-wei.html
1 comment :
Kalau dapat bagi sukatan resepi lengkap lagi Bagus tuan
Post a Comment