Nasi kerabu ialah satu hidangan nasi yang dimakan bersama
ulam-ulam yang dijadikan kerabu. Antara ulam yang biasa dijadikan kerabu ialah
kacang panjang, mentimun, daun kesom dan taugeh. Nasi berkerabu ulam ini
dimakan bersama sambal ikan, telur masin, ikan goreng, ikan bakar, daging
bakar, keropok, bawang jeruk, tumis dan budu (sos ikan bilis).
Tidak diketahui dengan jelas asal usul nasi kerabu, tetapi
dalam masyarakat Melayu tradisional dan masyarakat Siam , ulam menjadi makanan harian
mereka. Di Thailand, nasi kerabu dikenali sebagai Khau Jam. Tidak banyak
perbezaan di antara nasi kerabu dengan khau jam, kecuali perbezaan citarasa
tumis dan bahan yang dijadikan sos sahaja.
Terdapat pelbagai variasi Nasi Kerabu yang berdasarkan
kepada warnanya. Terdapat Nasi Kerabu Kuning, Nasi Kerabu Putih, Nasi Kerabu
Hitam dan Nasi Kerabu Biru.
Perbezaan warna adalah disebabkan penggunaan bahan herba
yang berlainan. Penggunaan Bunga Telang (Clitoria) akan menjadikan warna nasi
tersebut biru. Penggunaan daun atau herba na-dam dalam bahasa Siam menjadikan warna nasi hitam.
Penggunaan pewarna kunyit pula menjadikan nasi berwarna kuning. Sebaliknya nasi
yang tidak dimasukkan bahan pewarna berasaskan herba atau pewarna tiruan akan
menjadikan nasi tersebut putih seperti nasi biasa.
Berdasarkan penyelidikan kami, kebanyakan pelanggan suka
makan nasi berwarna biru, kuning atau hitam. Alasan mereka ialah rasanya yang
lebih sedap. Ini adalah kerana nasi kerabu hitam, kuning atau biru menggunakan
herba semulajadi. Bahan herba menghasilkan warna nasi yang boleh membangkitkan
selera dan menjadikan aromanya lebih wangi. Sebaliknya nasi kerabu putih
rasanya biasa sahaja tanpa menimbulkan aroma yang wangi.
No comments :
Post a Comment