Monday, October 12, 2009

ubi kayu


Semasa jamuan hari raya anjuran mgb minggu lepas, selain drp ketupat disediakan jugak hidangan ubi kayu rebus bercecahkan sambal tumis. Perggh, berasap jugak.... lama dah tak mengena!!! Ada kawan yg kata, "Masa kecik2 dulu, bila tengok ubi kayu, akan kata asyik makan ubi jer takde lain ke? tapi sekarang nak cari ubi kayu pun susah, harganya RM2.00 sekilogram!"

Semlm aku pun beli ler ubi kayu di pasar tani, penjual tu kata empuk tapi setelah direbus, tak empuk pun!!! Aku belasah juga dua tiga ketul dgn ikan kering. Nak kena jugak la cari yg empuk nt baru ler best....

11 comments :

Teja said...

mak aiii... trlior dbuatnye, windu nk mkn ubi cicak smbal tumis... mknan asasi masyarakat jawa tu kn ybs?? huhuhu...

beshhh... tp angin

ybs said...

angin2 ler Teja, janji dpt melepaskan gian....

meh ler dtg muO, boleh saya jamu ubi rebus!

peminat barang lama said...

sambalnya tak buang kepala dan tahi. ikan bilis lebih baik dimakan setelah dibuang tahinya.

aku pun nak tanam ubi semula. wp makanan byk di msia, ubi kayu jgn dilupa. itulah makanan yg menyelamatkan org tua kita dulu di zmn jepang. sape ada benih yg baik bagi tau. aku nak tanam.

ybs said...

peminat barang lama @ mpmn,
gambar sambal tumis ikan bilis tu baru jer aku masukkan, aku dpt dr google image result, bkn yg bini aku buat la! Nampak pulak ko kepala ikan bilis tu yer....

azamboy suka sgt dgn sambal bilis bini aku, dulu masa di upsi selalu jugak aku bawak tapi takdan nak bagi ko rasa, hehehe....

zaijb said...

isshh sedap nyerrr... sesekali makan memang best di tambah kan pula ngan teh 'o' panas... uhhh kawww nyerrr

ybs said...

zai,
kalau org tua2, minumannya ialah kopi O kaw.... baru ngam!!!

zaijb said...

yerr... org muda2 minum teh jeee hehe...

mpmn said...

kalu kau balik temerloh ni bawalah sambal tu, teringin pulak aku nak rasa. kalau sedap aku nak minta resipi utk buat nasi lemak. boleh juga aku buka warung dekat laman rmh aku ni. kalau teja n zaijb dtg, aku belanja free je.

zaijb said...

free!!! okey hari2 saya datang...hehe
jom teja...

ybs said...

bkn main lagi ko pirzan, kalau org pompuan dtg semua ko bagi free yer....bole tahan jugak mengeryam ko!!!

sambal bilis tu kalau nak rasa ko dtg ler rumah aku, aku bagi rasa free jer, hehehe....

Teja said...

xmo la aku zaijb, nnt mpmn kata aku kaco daun je... lgpun aku nk gi detin ngan ybs... btl tk ybs??? hehehe...