Wednesday, May 06, 2009

untuk bertahan lebih lama....

hari ini aku post entri yg aku jumpa dlm sebuah blog spt url di bawah. agak sibuk sehari dua ni namun kugagahkan jugak menjengah blog dan supaya aku tidak di'sound' lg oleh member aku yg 'brutal' yg mencadangkan agar blog ini dikebumikan saja maka aku publish ler jugak entri baru. korang layan jer la ye, hehehe.....

Kelapa Parut
Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun. Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja. Gunakan sebelah pada 31 December 2009. Dan sebelah lagi pada 1 January 2010. Wah...tahan sampai 2 tahun kan ?

Nasi/Lauk
Biar tahan lebih lama, Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria. Sebab tu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

Barangan Kemas Terutama Emas
Kalau untuk lebih 'tahan lama', Bayarle zakat utk barang kemas tu atau pakai saja. Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayar zakat. Kalau tak, tetiba hilang atau kena curi, padan muka korang, ha ha haa...

Pakaian.
Nak tahan lama, Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat elak guna washing machine. Jangan jemur bawah mentari terik elak guna bleach. Jangan bawa mandi kat beach. Gantung bila disimpan. Cuci guna air jeram/hujan. Jangan bagi pinjam kat kawan!!!. Kalau nak tahan lagi lama Pinjamlah Baju Member... Baju Sendiri Simpan.

Kereta
Nak tahan lama. Lepas beli, simpan kat garaj. tutup elok2. jangan bagi angin masuk, jangan bagi abuk masuk. jangan bagi wap air masuk. bayar loan bulan2. sampai abis loan. gerenti tahan lama.

Kenyang
Kalau nak tahan lama, Sebelum makan - baca bismillallah dan doa. Akhir makan - doa dan ucap alhamdullillah...

Umur
Umur nak tahan lama? Banyakkan senyum, jangan fikir semua masalah dan jangan merokok!!! (bukan sebab rokok tu bahaya tapi bazirkan duit saja, kalau duit tak ada banyakkan lagi masalah).

Rokok
Rokok nak tahan lama? Jangan hisapplah......!!!!, letak atas meja dan pandang saja.

Tidur
Nak tahan lama tak tidur malam. Rajin-rajinlah tidur siang.

Hubungan
Bertahan lama dalam persahabatan/hubungan, Jujur dan ikhlas je!!!!

Kerja
Nak tahan lama kerja, kerja betul2 jangan dok main internet ajer!


sumber; My Little House

8 comments :

Kembara Kelana said...

blog?
kalau nak tahan lama, jangan ngutuk kerajaan...
bini?
kalau nak tahan lama, layankan jer..jangan nengking, jangan baut tak reti..
mukadimah entri kau macam perli aku jer sop...kau ni nak tahan lama ke tak?

cikguyusof said...

Berkawan dgn KK
Untuk bertahan lama, dengo jer la apa yg dia ckp, jgn melawan, jgn berlagak pandai, terima jer apa yg dia nak ajo, berdiam kalo dia provok.... ttp sesekali provok dia balik dan bole jugak kondem dia abis2an bior sampai dia flat, bior tahu langit tinggi rendah.... hehehe

za said...

nk tmbah sikit leh tk??
Gaji - klu nk thn lama jgn blanje... biya kan je dlm bank, tinggal ngan tmpat keje (jimat minyak), lapar mkn kat umah mak @ mak mentua (jimat brg dapo)... hehe!

Faris said...

Cop,
Banyak caranya yang kau beri untuk tahan lama. satu perkara nk tanya kau macam mana kalau yang itu nak tahan lama..... jgn mare ye.... labu.......
Aku tahu tempat kau ambil petua tu. Itulah WIB yang post comments dlm blog aku. yang aku citer kat kau di JB tu. Dia minat dgn penulisan kau dan Yusof Rompin. Cuba kau usik dia Cop.......

cikguyusof said...

za, nak tambah banyak lg pun bole.... no hal punye!

Cantik - kalau nak tahan lama, jgn asyik ngadap cermin, hehehe....

cikguyusof said...

faris, aku dah agak mesti ada yg terfikir 'bende' tu, alih2 kau... dah masuk angin rupanya kau ni tp takpe faris, kira normal ler tu, hehehe...

oh rupanye budak jb tu yer, patut ler kelihatan mcm tak kekok jer masuk blog kita... Dia minat dgn penulisan aku takpe jgn minat kat penulisnye pulak!!! Nt la aku usik dia, eh kau tak marah ke nt?

za said...

hehe... ngadap pc yg ade camera nmpk uka sndiri tkpe ke??? tu bkn cermin kn..

cikguyusof said...

ek itu kira mcm cermin jugak ler tu... sbb bole nampak muka sendiri, kira cermin diri ler tu!!! Alangkan dlm perhubungan sesama manusia pun boleh dianggap sbg cermin....