Tuesday, November 10, 2009

kampungku

silalah lawati,

15 comments :

mantan said...

Sof,
Lamat web Kg. Parit Jawa dah saya lawati dan baca. Kampun yang maju...Ada sesuatu yg saya cari, tapi tak ada.

Saya baca sejarahnya, nak cari jawapan : Kenapa Parit? Bagaimana sal usul nama tersebut.

Parit tu, bermaksud sempadan? Kumnpulan? wilayah? saliran? Kebun? Kaum?, Orang?, Penempatan? Bangsa? Teroka?.

Di Batu Pahat dan Muar banyak kampung yang dimaksukan perkataan Parit.

Apa maksudnya tu Sof?

Kalau di Kelantan, 'Jajahan, tu maksudnya daerah atau wilayah.

ybs said...

salam mantan,

cuba cari di sini;

http://www.anakmuar.com/v1/sejarah-002.htm

ttg perkataan parit tu nt masa lain sy terangkan atau mungkin sy jadikan entri nt, mekasih, sekarang ni msh memanja2kan diri, hehehe....

zaijb said...

masih memanjakan diri...??? hehehe... alahai manja sangat leee..
mmm... yealah rehat kan lee diri tue time macam nie lahh boleh bermanja2... rasa nya dah lama baik tue...hehe
sy pun teringin nak tahu apapasal dipanggil parit?? ... minggu depan nak gie ke daerah parit lak haha....

ybs said...

salam zaijb,

sy mmg manja, sgt manja.... hehehe

luka bedah tu dah tak sakit cuma sejak 8 Nov, setiap hari buat dressing....

minggu depan tu nak ke parit di perak ke?

Teja said...

muo banyak parit, tmpt aku plak banyak sungai... hehe

ybs, dh sihat ke??

zaijb, aku nk kirim keropok la kat BP tu... lama tk ke sana, aku plak start arini nak ke PD... senang2 dtg le, kita gi tepi laut.

ybs said...

salam Teja,

sungai dan parit tu hampir sama kan? kekadang parit tu lbh besar drp sungai....hehe

sy sihat dah jugak, nama jer cuti tp setiap hari naik ofis jugak selepas antar anak ke sekolah!

ade kursus ke gi PD tu?

Teja said...

haah, teja ade kursus kat sana... nk berenang laot meh la, hehe...

zaijb said...
This comment has been removed by the author.
zaijb said...

hahaha... tersilap nama lak... nasib baik ybs tak baca...hehe

ybs kat batupahat leee tapi cuma 4 hari jee... ada kursus lah kat situ...

k.za kat situ ada jual keropok ke? boleh shopping sikit hehe... tgh musim hujan jgn mandi kat tgh2 laut lak... kalu hilang susah lak nanti...

ybs said...

kursus ape tu teja hingga 2 minggu?
lama dah tak ke pd, best jugak kalau dpt berenang.... selama berkursus tu jgn nakal2 tau!

ybs said...

zaijb,
tertulis nama KK ye....? hehehe
bole ler sy merayau ke bp nt!

mpmn said...

barang jawa no 1. batik jawa, mee jawa, asam jawa, gadis jawa.

Kembara Kelana said...

cup....aku rasa rasa macm kau ni marah kat aku...kenapa cup, kalau ada apa apa kau nak cakap ...nanti aku call kau esok....aku tension cuppp dgn situasi aku sekarang..nak mintak nasihat sikit

ybs said...

mpmn,
lain mcm jer ko promote jawa.... minah jawa mane ler pulak yg ko berkenan tuh? hehehe

ybs said...

sof,
apa ler ko ni, bila masa ler pulak yg aku marah kat ko, takde ler keje aku nak marah org tak psl2....

ko tension nape sof? relax la....