Wednesday, April 15, 2009

darahku menyirap....

dalam perjalanan ke kl, aku singgah berhenti di nilai, cadang nak makan bekal. Wife amik makanan di bonet yg hanya boleh bukak dgn menggunakan kunci. Dah lama rosak kabel penariknya yg terletak di bawah seat pemandu tu. Masuk kereta dgn makanan, wife kata; eh mane kunci ek? Alamak tinggal dlm bonet yg dah ditutup!!! eeei gerammmmmnyer..... berdezup darah aku naik, rasa nak menjerit ada, nak mengamuk ada, nak menangis pun ada.... dah ler kesuntukan masa. Appointment jam 11.00 dan sekarang dah hampir jam 10! Dlm menahan marah, aku cuba bukak seat belakang, alat pulak takde satu pun! Pinjam dgn pekerja dlm lori kecil yg baru parking sebelah. Spanarnye takleh guna, nasib baik dia ada playar kecil. Aku guna pisau ganti screw driver. Aduiiiii...! terluka pulak jari hantu sebelah tangan kanan, kena pisau! Huh!!! suhu kemarahan semakin meningkat.... Dgn serba kepayahan, akhirnya berjaya jugak amik kunci, alhamdulillah!

Start kereta terus jln, malas aku nak makan, hilang dah selera aku. Masih geram kat wife... dia kata tak sengaja.. mmg ler.... tapi ada unsur kecuaian di situ.... pastu tak mintak maaf dan sepatutnye mengaku jer la bersalah, sejuk jugak ler nt hati kita! Ni tak, menjawab pulak org cakap dan mcm nak melawan bila dia kata, nt ler kalau abg buat sesuatu dgn tidak sengaja nt.... Aduhai....ini la antara hari yg malang buat aku seorang atuk.... huhuhu

10 comments :

teropong said...

ni la apabila kita buat sesuatu dalam keadaan yg tak terkawal dan marah.

sepatutnya usup kau lebih bersabar dan tersenyum bila isteri buat kesilapan.relek sekejab tenangkan fikiran dan cuba buka boot itu.kalau tak leh juga kau buka saja apa yg ada pada dia..eheh kesitu pulakkkk.

Cikgu Wahab (simantanguru) said...

cikgu yusof,
geram2 sayang,
marah2 sayang,
Dugaan tu.
Tak sengaja pun,
Cuai je sikit,
Is3 dah minta maaf pun (dlm hati je)o k lah.

Juita said...

:)
ngan arrmarah cikgu yusof nnti mlm kang dikasik upah diam ler tu

za said...

ye la... bukan sengaja nk trtinggal kunci dlm tu... jgn marah2 nnt lekas tua... hehe! banyak2 brsabo ye ckgu

ita said...

cop...i percaya marah macamana pun u tetap nampak cool kan!
Alhamdulillah ... semuanya selamat kan. Luka di jari tu dah baik?

cikguyusof said...

teropong,
betul la yg kau ckp... aku bkn tak sabo cuma cepat naik darah jer....hehe, itu kira tak sabo ke?

cikguWahab,
mmg geram & syg, kalau boleh rasa nak belasah jer... ni msh suam2 lg marah ni!

juita,
kita org veteran ni tak kisah la bab2 upah tu, dia yg mintak ada ler...hehehe

za,
mmg dah tua pun... mudah2an saya org yg penyabo..

ita,
nampak mmg mcm cool tp kat dlm Tuhan jer yg tahu... dan luka kat jari tu nampak berdarah, luka di hati???

Faris said...

Sop,
Jgn marah2. Naik kena high blood pressure. Buat tak tahu aje. Mcm citer P Ramlee... citer apa tu... oooo madu tiga. Aku pasti kau tak kan sampai tiga.....
Satu pengajarannya Sop, jg buat sesuatu di saat2 akhir. PLOC - planning ...... yg di belajar semasa di IAB dulu tu praktikkan Sop. jgn mcm di UPSI, assignment last minutes.
Jgn marah Sop.... aku suka2 usik kau.... Cool......

cikguyusof said...

POLC la faris...., sbb tak buat ler jadi mcm tu....hehehe

CikguSepajo said...

Dah tau kabel tu rosak, pasal apa tak dibaiki. Tak pasal-pasal ada orang kena marah ...

cikguyusof said...

cikgusepajo, saja jer nak marah2 sayang....